AKTUELLT          CORONALÅTAR          OM MEJ          BILDER          KONTAKT


OM MEJ

Jag heter Jakob ”Jacke” Sjödin Jag är född i Sollefteå 1966. I tidiga barnaår plågade jag familj och släkt med usla revyer på gräsmattan. I skolåren plågade jag mina kamrater med relativt usla skolrevyer och annat. Som halvvuxen kom jag med i Sollefteå Amatörteater och plågade väl min omgivning i största allmänhet. Som 19-åring skrev jag en helaftonsföreställning åt ett ungdomsprojekt i Sollefteå. I lumpen plågades jag själv över att tvingas till ålning medelst hasning istället för att göra skojiga shower. 1990 flyttade jag till Uppsala och började plugga. Men snart började jag göra teater och skriva kåserier istället. Jag gjorde en massa shower med min pappa Nicke Sjödin och föreningen Banankultur i Sollefteå. I Uppsala gjorde jag ”Fyra lyckliga män” som spelades tills världens bästa lekkamrat Lasse Eriksson avled under vår 147:e föreställning den 3/3 2011.  

Jag har fru, fem barn, en hund, tre katter  samt en död framtand. 

Bilden är från föreställningen ”En lycklig man” på Reginateatern 2015. 

Här nedan följer  lite historik om andra föreställningar: 

JULFROSSA, 2021

Trots pandemi och ökad smitta och elände hann vi klämma in en Julfrossa på Teater Västernorrland i Sundsvall i november-december 2021. En alldeles underbar liten föreställningsperiod med en 70-minuters julshow som vi körde två gånger om dan, som lunch- och som middagsföreställning. Såååå kul!

BILD: Christian Sundeqvist, Patrik Grundström, Lina Melander, Jacke Sjödin, Klas Norberg

A4 skv21-17127 aRGB

SÅNGER FRÅN CORONAVÅREN, 2020

Av pandeiårets (årens) alla coronalåtar gjorde jag en show på Reginateatern i Uppsala där jag berättade om projektet och körde ett 15-tal av låtarna med filmerna i bakgrunden. Publikantalet var begränsat till 50 personer, och det blev över 75 shower totalt.

 DSC3023

HÖJDARJULLUNCH PÅ KATALIN, 2019

Vår tredje lunchrevy på Katalin blev en jullunch. Helen Sjöholm, Andreas Nilsson, Joakim Hallin och jag bjöd på omkastade jullåtar i ett rasande tempo. Samt luciatåg, 60 sekunders paus och lite annat. Publiken var glad, vi var glada, jag tror ta mej sjutton att alla var glada!!

Bild: Jocke Hallin, Andreas Nilsson, Helen Sjöholm och jag gör dansband av O helga natt.

EN KVÄLL MED HASSE & TAGE, 2018-2020

Det var tänkt som några kvällar på Reginateatern, men blev över 60 föreställningar där vi botaniserade i Hasse & Tages material och valde russinen ur den enorma kaka som är Svenska Ord, en milstolpe i Svensk Nöjesliv. Meta Roos, Per Wickström och Mikael Skoglunds trio var med. Fast själva Mikael kunde tyvärr inte vara med. Dock Emil Ingmar, Fredrik Jonsson och Calle Rasmusson.


Bild: Jag, Meta Roos och Per Wickström. Något mer namnkunnigt folk bakom...

H&T Tickster2

HÖJDARLUNCH 2, 2018

Ännu en lunchrevy på Katalin. Samma soppa, samma upplägg, ny show. Ett fantastiskt lyckat koncept, och vi glömmer aldrig Helen Sjöholms Celine Dion-pastisch med två turbinfläktar på scenen! Inte heller Andreas Nilsson när han fick hela kulissen över sig i sina försök att läsa en liten dikt om livet. 

Bild: Mikael Skoglund, Helen Sjöholm. Andreas Nillson, Jacke Sjödin.

ALLA KLAPPAR, 2017

En gnistrande julklapp till min gamla hemstad Sollefteå som fyllde 100 år 2017. Det blev en julshow med extra allt, där vi bland annat satte jultexter på helt andra melodier. Jisses vad roligt vi hade. Och jisses vad mycket skumtomtar jag åt.

Bild: Klas Norberg, Cissi Jakobsson, Lina Melander, Jacke Sjödin, Jörgen Åslund.

Alla Klappar 2017-4S

GULA GRODAN, 2016-2017

Ett ofattbart stycke ordmagi där jag och Johan Ståhl kombinerade våra specialnischer rim och magi. Och så Sanna Hodells pianospel på det. Vi byggde en hel saga utifrån den publik som fanns på plats för kvällen, och under 52 föreställningar gifte vi ihop 104 personer och kunde till och med få hela sagoslottet att få namn utifrån djur och färger som kvällens prinsessa valde i sina tankar.

Bild: Affischen med Jacke, Johan & Sanna.

HÖJDARLUNCH PÅ KATALIN, 2014-2015

Våren 2014 och hösten 2015 gjorde jag en lunchrevy på Katalin med Helen Sjöholm, Andreas Nilsson och Micke Skoglund. Vi startade 12.00 och slutade 13.00. Det var 60 sekunders paus i mitten. Publiken var lunchglad, inte minst tack vare Katalins underbara fisksoppa. Oj, så skoj!

Bild: Jacke Sjödin, Mikael Skoglund, Helen Sjöholm, Andreas Nilsson.

HL1

DET STORA TABBERASET PÅ UKK

2012 till 2015 gjorde jag julshower på UKK i december varje år. Publiken fick UKK:s förträffliga julbord, sen gick vi runt bland borden och sjöng små sånger till laxen och sillen och köttbullarna och snapsen. Sist blev det show från stora scenen. Vi har haft helt Uppsalabaserade tillställningar, men även besök från andra håll med t ex Helen Sjöholm, Ronny Eriksson och Sissela Kyle.

Bild: Jacke Sjödin & Stina Wollter i Tabberaset 2014.

20141212 046 7D 9467

DAGENS MUSIKAL, 2012

Ett vansinnesprojekt där jag skrev stora delar av showen samma dag som den spelades. Vi hade en ramberättelse som jag fyllde utifrån innehållet i dagens tidning samt från info jag fick från publiken i salongen. Jag skrev bland annat två låtar på dagen samt en under föreställningens gång. Puuuh!

Bild: Catarina Lundgren och Jacke Sjödin.

DSCN2471

FYRA LYCKLIGA MÄN 2, år 2011

Återigen stod jag, Lasse Eriksson, Staffan Lindberg och Erik Lidholm på scenen i en ny show med denna glada ensemble. Men sagan tog abrupt slut den 3/3 2011 då Lasse avled på scenen. Outsägligt sorgligt. Och Lasse är outsägligt saknad…

Bild: Lasse Eriksson, Staffan Lindberg, Jacke Sjödin, Erik Lidholm.

LLW 4LMsept10 colHR 9719

HEJ POVEL, 2008-2009

Detta var en föreställning om Povel Ramel. Jag, Lasse Eriksson, Meta Roos och Claes Janson stod på scenen, och Micke Skoglund, Per V Johansson och Janne Ottessen lirade. En fantastiskt rolig show att spela, inte minst då man fick sjuga Povels texter istället för sina egna. Och med det gänget! Vi turnérade 2009. En trailer för turné finns HÄR.

Bild: Claes Janson, Meta Roos, Lasse Eriksson, Jacke Sjödin.

Foto Tom Sandstedt-6235

50 KVINNOR OCH EN MAN, 2006

Tillsammans med showkören Harmony Heights gjorde vi en föreställning på Regina där jag verkligen var en katt bland hermelinerna. Men oj, vad jag trivdes! Mina första textrader i föreställningen löd: ”Jag står ikväll på Reginas scen, i överflödet av östrogen…”

Bild: Jacke som enda man framför 50 kvinnor.

50kvinnor

FYRA LYCKLIGA MÄN, 2005-2006

Inte kunde jag och Lasse Eriksson och Staffan Lindberg och Erik Lidholm ana vilken succé det här skulle bli. Men fyra gubbar med olika syn på humor och scenunderhållning bidrog alla till ett sceniskt brödfat som tilltalade publiken och oss själva. 111 föreställningar blev det allt som allt. Samt en uppföljare…

Bild: Staffan Lindberg, Erik Lidholm, Lasse Eriksson, Jacke Sjödin ”Quatro hombreros”.


TVÅ OCH EN FLYGFISK, 2003-2004

Med min gamle vapendragare Anders Öhrström gjorde jag en tvåmansshow i Sollefteå som så småningom blev en tremansshow då Teater Västernorrland tog showen under sina vingar och gav oss Örjan Lidén som musiker. Vi kajkade Västernorrland runt och hade synnerligen trevligt. Namnet var inget annat än en parafras på Berndt Egerblads gamla tv-program…

Bild: Anders Öhrström, Jacke Sjödin och Örjan Lidén från turnén med ”Två & en flygfisk”.

EN NYÅRSNATTSDRÖM, 2000

Sista stora föreställningen med föreningen Banankultur och med min pappa Nicke blev en millennieshow där vi rev av 2000 år på tre timmar på Hullsta Gård i Sollefteå. En riktig kostymrulle och publiken och recensenterna var lyriska. Rubriken ”Inte en tråkig sekund på tre timmar” är ju inte så pjåkig. Pappa Nicke Sjödin avled i april 2009. Oj, vad vi hade mycket kul ihop!

Bild: Franska revolutionen!

franskarev

TUSEN BANANER, 1997

Tillsammans med Svanökören från Kramfors satte Banankultur upp kolossalföreställningen Tusen Bananer 1997. Vi var vårt gamla gäng som förstärktes av 50 duktiga sångare från Kramforstrakten samt 1000 bananer, varav publiken fick med sej en var när dom gick hem.

Bild: Finalen med ensemblen, kören och 1000 bananer.

21

SPÖKBOET, 1996

1995 satte Banakultur upp en cabarevyfars om tre bröder som öppnar ett pensionat i ett spökhus. Mycket skräck och sceniska effekter blev det. Jag och pappa Nicke skrev. Himla roligt!

Bild: Ägarna av pensionat Tre Bröder: Jacke Sjödin, Jörgen Åslund och Anders Öhrström.

11

FRAMFÖTTERNA, 1995-1996

Så fick den lilla revyn på gamla T3-området i Sollefteå heta, bara för att det var så roligt att säga: "Banankultur visar Framfötterna”.  Jag och pappa Nicke skrev. Anders Öhrström och Cissi Jacobsson stod på scenen samt vår eminenta trio med Olle, Pelle och Larsa. Vi spelade 1995 och turnerade året efter i småbyar under devisen: ”Revyn kommer till byn”. 

Bild: Anders Öhrström och Cissi Jacobsson genomgår en skilsmässoritual.

14

KALLA KÅREN, 1994-1994

Efter succén med Slå Runt 75 bildade vi teaterföreningen BANANKULTUR som skulle sätta upp många produktioner framöver. Jag och pappa Nicke Sjödin skrev, och en av dom största succéerna kom redan 1993 med KALLA KÅREN som handlade om en norrländsk polisstation som hotas av nedläggning pga för lite brottslig verksamhet. Personalen gör allt för att brotten ska öka och klär till slut själva ut sig till maskeradligan för att få inspektören att se att stationen verkligen behövs. Föreställningen gick på turné 1994. Och Banankulturs tand var blodad.

Bild: Polisinspektör Greger (Jörgen Åslund) får sej ett nyp av sin fru (Eva Nilsson). 

SLÅ RUNT 75, 1992

När Sollefteå fyllde 75 år 1992 fick jag och min pappa Nicke Sjödin ett uppdrag att skriva en jubileumsrevy. Det gjorde vi, och vi plockade med ett gäng som vi skulle komma att jobba länge med: Anders Öhrström, Cissi Jacobsson och Jörgen Åslund. Dessutom hämtade vi Eva Nilsson från Kramfors. Det blev en hejdundrande succé och en start på 20 showtäta år med det gänget.

Bild: Flottarna på monumentet. Fr v: Nicke Sjödin, Anders Öhrström, Cissi Jacobsson, Jacke Sjödin.

Slå2© Jacke Sjödin