HEM    AKTUELLT    OM MEJ    BILDER    TEXTER    RIMSAMMANFATTARE    KONTAKT

AKTUELLT

2018 är här med nya utmaningar. Jag, Johan Ståhl och Sanna Hodell går in på sista säsongen med showen GULA GRODAN på Reginateatern i Uppsala. Vi ska även på en liten miniturne´i mars och april. Samtidigt gör vårt lilla lunchshowgäng, Helen Sjöholm, Andreas Nilsson, Mikael Skoglund och jag oss redo för nya äventyr. I februari kommer vi tillbaka med en ny Höjdarlunch på Katalin, HÖJDARLUNCH 2. Alltså en helt ny föreställning, men samma form: Katalins ljuvliga soppa, sedan show i prick 60 minuter mellan 12 och 13. Kul, kul, Grubblar som bäst på manus inför detta. Tusen idéer slåss! 

Vill ni veta mer om vad jag gjort kan ni läsa vidare nedan. Annars kan ni sluta läsa här.


Tillbakablick...

elm-sq

HL1
20141212 046 7D 9467

Jag heter Jakob ”Jacke” Sjödin och är kåsör och underhållare och rimmare och lite annat. 

Jag är född i Sollefteå en vacker aprildag 1966. I tidiga barnaår plågade jag familj och släkt med usla revyer på gräsmattan. I skolåren plågade jag mina kamrater med relativt usla skolrevyer och annat. Som halvvuxen kom jag med i Sollefteå Amatörteater och plågade väl min omgivning i största allmänhet. Som 18-åring skrev jag en helaftonsföreställning åt ett ungdomsprojekt i Sollefteå. Den plågade egentligen inte någon, för den var rätt bra. I lumpen plågades jag själv över att tvingas till ålning medelst hasning istället för att göra skojiga shower. 1990 flyttade jag till Uppsala och började plugga. Det var halvkul. Men snart började jag göra teater och skriva kåserier istället. Det var ännu kuligare. Jag gjorde en massa föreställningar med min pappa Nicke Sjödin och föreningen Banankultur i Sollefteå. I Uppsala gjorde jag ”Fyra lyckliga män” som spelades tills världens bästa lekkamrat Lasse Eriksson avled under vår 147:e föreställning den 3/3 2011. Och så spelar jag lunchrevy med Helen Sjöholm, Andreas Nilsson och Micke Skoglund på Katalin.

Jag har fru, fem barn, en hund, tre katter, två kaniner samt en död framtand. 

DSCN2471

Bilden till vänster är från föreställningen ”En lycklig man” på Reginateatern 2015. 

Här är lite historik om andra föreställningar: 


ALLA KLAPPAR

En gnistrande julklapp till min gamla hemstad Sollefteå som fyllde 100 år 2017. Det blev en julshow med extra allt, där vi bland annat satte jultexter på helt andra melodier. Jisses vad roligt vi hade. Och jisses vad mycket skumtomtar jag åt.


HÖJDARLUNCH PÅ KATALIN

Våren 2014 och hösten 2015 gjorde jag en lunchrevy på Katalin med Helen Sjöholm, Andreas Nilsson och Micke Skoglund. Vi startade 12.00 och slutade 13.00. Det var 60 sekunders paus i mitten. Publiken var lunchglad, inte minst tack vare Katalins underbara fisksoppa. Oj, så skoj!


DET STORA TABBERASET PÅ UKK

2012 till 2015 gjorde jag julshower på UKK i december varje år. Publiken fick UKK:s förträffliga julbord, sen gick vi runt bland borden och sjöng små sånger till laxen och sillen och köttbullarna och snapsen. Sist blev det show från stora scenen. Vi har haft helt Uppsalabaserade tillställningar, men även besök från andra håll med t ex Helen Sjöholm, Ronny Eriksson och Sissela Kyle.

Bild: Jacke Sjödin & Stina Wollter 2014


DAGENS MUSIKAL

LLW 4LMsept10 colHR 9719

Ett vansinnesprojekt där jag skrev stora delar av showen samma dag som den spelades. Vi hade en ramberättelse som jag fyllde utifrån innehållet i dagens tidning samt från info jag fick från publiken i salongen. Jag skrev bland annat två låtar på dagen samt en under föreställningens gång. Puuuh!

Bild: Catarina Lundgren och Jacke Sjödin

Foto Tom Sandstedt-6235

FYRA LYCKLIGA MÄN 2

Återigen stod jag, Lasse Eriksson, Staffan Lindberg och Erik Lidholm på scenen i en ny show med denna glada ensemble. Men sagan tog abrupt slut den 3/3 2011 då Lasse avled på scenen. Outsägligt sorgligt. Och Lasse är outsägligt saknad…

Bild: Lasse Eriksson, Staffan Lindberg, Jacke Sjödin, Erik LidholmHEJ POVEL

Detta var en föreställning om Povel Ramel. Jag, Lasse Eriksson, Meta Roos och Claes Janson stod på scenen, och Micke Skoglund, Per V Johansson och Janne Ottessen lirade. En fantastiskt rolig show att spela, inte minst då man fick sjuga Povels texter istället för sina egna. Och med 

50kvinnor

det gänget! Vi turnérade 2009. En trailer för turné finns HÄR.

Bild: Claes Janson, Meta Roos, Lasse Eriksson, Jacke Sjödin50 KVINNOR OCH EN MAN

Tillsammans med showkören Harmony Heights gjorde vi en föreställning på Regina där jag verkligen var en katt bland hermelinerna. Men oj, vad jag trivdes! Mina första textrader i föreställningen löd: ”Jag står ikväll på Reginas scen, i överflödet av östrogen…”

Bild: Jacke som enda man framför 50 kvinnor.
FYRA LYCKLIGA MÄN

Inte kunde jag och Lasse Eriksson och Staffan Lindberg och Erik Lidholm ana vilken succé det här skulle bli. Men fyra gubbar med olika syn på humor och scenunderhållning bidrog alla till ett sceniskt brödfat som tilltalade publiken och oss själva. 111 föreställningar blev det allt som allt. Samt en uppföljare…

Bild: Staffan Lindberg, Erik Lidholm, Lasse Eriksson, Jacke Sjödin ”Quatro hombreros”.

franskarevTVÅ OCH EN FLYGFISK

Med min gamle vapendragare Anders Öhrström gjorde jag en tvåmansshow i Sollefteå som så småningom blev en tremansshow då Teater Västernorrland tog showen under sina vingar och gav oss Örjan 

Lidén som musiker. Vi kajkade Västernorrland runt och hade synnerligen trevligt. Namnet var inget annat än en parafras på Berndt Egerblads gamla tv-program…

Bild: Anders Öhrström, Jacke Sjödin och Örjan Lidén från turnén med ”Två & en flygfisk”.EN NYÅRSNATTSDRÖM

Sista stora föreställningen med föreningen Banankultur och med min pappa Nicke blev en millennieshow där vi rev av 2000 år på tre timmar på Hullsta Gård i Sollefteå. En riktig kostymrulle och bland det roligaste jag gjort på en scen. Publiken och recensenterna var lyriska. Rubriken ”Inte en tråkig sekund på tre timmar” är ju inte så pjåkig. Pappa Nicke Sjödin avled i april 2009. Oj, vad vi hade mycket kul ihop!

21

Bild: Franska revolutionen!


TUSEN BANANER

Tillsammans med Svanökören från Kramfors satte Banankultur upp kolossalföreställningen Tusen Bananer 1997. Vi var vårt gamla gäng som förstärktes av 50 duktiga sångare från Kramforstrakten samt 1000 bananer, varav publiken fick med sej en var när dom gick hem.

Bild: Finalen med ensemblen, kören och 1000 bananer.


11


SPÖKBOET

1995 satte Banakultur upp en cabarevyfars om tre bröder som öppnar ett pensionat i ett spökhus. Mycket skräck och sceniska effekter blev det. Jag och pappa Nicke skrev. Himla roligt!

Bild: Ägarna av pensionat Tre Bröder: Jacke Sjödin, Jörgen Åslund och Anders Öhrström.

14


FRAMFÖTTERNA

Så fick den lilla revyn på gamla T3-området i Sollefteå heta, bara för att det var så roligt att säga: "Banankultur visar Framfötterna”.  Jag och pappa Nicke skrev. Anders Öhrström och Cissi Jacobsson stod på scenen samt vår eminenta trio med Olle, Pelle och Larsa. Vi spelade 1995 och turnerade året efter i småbyar under devisen: ”Revyn kommer till byn”. 

Bild: Anders Öhrström och Cissi Jacobsson genomgår en skilsmässoritual.KALLA KÅREN

Efter succén med Slå Runt 75 bildade vi teaterföreningen BANANKULTUR som skulle sätta upp många produktioner framöver. Jag och pappa Nicke Sjödin skrev, och en av dom största succéerna kom redan 1993 med KALLA KÅREN som handlade om en norrländsk polisstation som hotas av nedläggning pga för lite brottslig verksamhet. Personalen gör allt för att brotten ska öka och klär till slut själva ut sig till maskeradligan för att få inspektören att se att stationen verkligen behövs. Föreställningen gick på turné 1994. Och Banankulturs tand var blodad.

Bild: Polisinspektör Greger (Jörgen Åslund) får sej ett nyp av sin fru (Eva Nilsson) i Kalla Kåren från 1994.

Slå2

SLÅ RUNT 75

När Sollefteå fyllde 75 år 1992 fick jag och min pappa Nicke Sjödin ett uppdrag att skriva en jubileumsrevy. Det gjorde vi, och vi plockade med ett gäng som vi skulle komma att jobba länge med: Anders Öhrström, Cissi Jacobsson och Jörgen Åslund. Dessutom hämtade vi Eva Nilsson från Kramfors. Det blev en hejdundrande succé och en start på 20 showtäta år med det gänget.

Bild: Flottarna på monumentet. Fr v: Nicke Sjödin, Anders Öhrström, Cissi Jacobsson, Jacke Sjödin© Jacke Sjödin 2016